Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Εθελοντισμός...

Εθελοντισμός είναι η ηθελημένη παροχή υπηρεσιών για κάποιο κοινωφελή σκοπό.

Εθελοντής είναι ο πολίτης εκείνος που προσφέρει ανιδιοτελώς τον ελεύθερο του χρόνο ή τη γνώση του για χρήσιμες δράσεις προς όφελος άλλων, χωρίς να περιμένει αντάλλαγμα. Με αυτή την έννοια ο εθελοντισμός ταυτίζεται με τη φιλανθρωπία, όπως χρησιμοποιήθηκε κατά την κλασική εποχή, κυρίως για να αποδώσει μια καινούργια αρετή, την αγάπη για το συνάνθρωπο.

Ποιο μέλλον θα περίμενε την κοινωνία µας αν δεν υπήρχε η εθελοντική προσφορά; Αν θα έπρεπε να πληρώνουμε για την αξία κάθε πράξης, της οποίας είμαστε αποδέκτες;  Αν, αντίστοιχα, θα έπρεπε να ζητούμε αμοιβή για κάθε δική µας πράξη;

Νομίζω δεν χρειάζεται μεγάλη σκέψη για να καταλάβουμε ότι µια κοινωνία οργανωμένη µε τον τρόπο αυτόν θα ήταν ένας εφιαλτικός κόσμος. Στην πραγματικότητα ευτυχώς δεν είναι έτσι. Σε κάθε µας βήμα, κάποιος µας προσφέρει κάτι,  έστω και ασήμαντο: το προβάδισμα στην είσοδο,  ένα χαμόγελο,  µια ευγενική πληροφορία, χωρίς να µας τη χρωστάει και χωρίς να µας τη χρεώνει. Το ίδιο κάνουμε και εμείς.

Σας προτρέπω, όταν βρεθείτε λίγο µόνοι µε τον εαυτό σας, να αυτοσυγκεντρωθείτε και να προσπαθήστε να ξεχάσετε τους καταναγκασμούς της καθημερινής ρουτίνας!   Να αναλογιστείτε μόνον τις δικές σας ευγενικές πράξεις της ημέρας ή της εβδομάδας εκείνης. 

Θα εντυπωσιαστείτε γιατί θα διαπιστώσετε ότι είναι πολύ περισσότερες από όσες νομίζατε. Περισσότερες από αυτές που επιτρέπετε στον εαυτό σας να θυμάται. Ακόμη και εκείνοι που αποκαλούμε σκληροί ή ψυχροί άνθρωποι, έχουν, στην πλειονότητά τους, την ίδια ανάγκη για πηγαίες πράξεις εθελοντισμού.
Η καθημερινή ζωή µας είναι γεμάτη µε τέτοιες πράξεις, τις οποίες θεωρούμε ασήμαντες, αλλά κάνουμε λάθος. Είναι μεγάλες,  γιατί δεν θα μπορούσαμε να ζήσουμε χωρίς αυτές.

Και όσο πιο αδύναμος και ευάλωτος είναι κανείς, τόσο μεγαλύτερη ανάγκη έχει από αυτές τις μικρές, ευγενικές πράξεις, που είναι τα μικροσκοπικά κύτταρα του εθελοντισμού.

Βέβαια, ο εθελοντισμός δεν είναι πάντοτε μικροσκοπικός. Μπορεί να γίνει πολύ μεγάλος. Ο τόπος που ζούμε και αγαπάμε, το Άρμα, έχει αποδεδειγμένα πρωτοστατήσει, μεμονωμένα και ως σύνολο σε τέτοιους είδους πρωτοβουλίες.

Στην θεωρητικά, κεντρική είσοδο του χωριού "βρύση", η εγκατάλειψη που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια την έχει μετατρέψει από τόπο χαράς και διασκέδασης σε εστία μόλυνσης.


Aφιερώνοντας λίγο από τον προσωπικό μας χρόνο, πιέζοντας τις τοπικές αρχές, όπου χρειάζεται μπορούμε να την επαναφέρουμε και να τις προσδώσουμε την λάμψη που της αξίζει.

Μερικές προτάσεις είναι οι εξής:
  • Καθαριότητα
  • Αποκατάσταση και επαναλειτουργία φωτισμού 
  • Επιδιόρθωση και βάψιμο πάγκων, τραπεζιών και κάδων απορριμμάτων.
  • Φύτευση γκαζόν και καλλωπισμός του υπάρχοντος πρασίνου.
  • Περίφραξη του περιβάλλοντος χώρου, όπου είναι απαραίτητο. Ο κυριότερος λόγος είναι η αποτροπή παρκαρίσματος αυτοκινήτων και η χρησιμοποίηση, κατά καιρούς του χώρου ως αυτοσχέδιου καταυλισμού.
… και βέβαια συνεχής παρακολούθηση για την διατήρηση αυτής της καθαριότητας και εθελοντικής δράσης...






Μορφωτικό Σύλλογος Άρματος, οι "Φίλοι του Βιβλίου".
Ευχαριστούμε το μέλος "ΚΖΙ66".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου